In Nederland belasting betalen over een huis in Spanje, Turkije, Marokko of Suriname

Wie in Nederland woont en een huis of ander vastgoed in Frankrijk, Turkije, Marokko, Suriname of een ander buitenland heeft moet dit in Nederland opgeven. Als dit niet gebeurt kan er een boete opgelegd worden die oploopt tot 300% van de te betalen belasting.

Een woning, een vakantiewoning, een stuk grond, een bos, een natuurterrein, een weiland, een garage of ander vastgoed in Spanje, Griekenland, Duitsland, België of Indonesië hoort bij de bezittingen in box 3. De waarde hiervan per 1 januari moet worden opgegeven bij de jaarlijkse aangifte van de inkomstenbelasting. Het gaat hier om de waarde in het economisch verkeer in onbewoonde staat.

Door slim gebruik te maken van het betreffende belastingverdrag kan er om een aftrek gevraagd worden. In belastingverdragen staat namelijk vaak hoe en waar vastgoed belast wordt. Als de aangifte goed ingevuld wordt hoeft er per saldo dus geen belasting in Nederland betaalt te worden. Heeft u een huis in het buitenland? Kies dan voor fiscale rust. Laat uw aangifte inkomstenbelasting voordelig voor u doen.

Als het huis in het buitenland verhuurd wordt hoeft er over de huurinkomsten geen belasting betaald te worden. Verder is de rente van de hypotheekschuld niet aftrekbaar omdat het hier om een huis gaat die niet het hoofdverblijf was.

Betaal geen belasting over buitenlandse inkomsten en vermogen
Een goede belastingadviseur kan ervoor zorgen dat er minder of helemaal geen belasting betaald hoeft te worden, door een beroep te doen op het belastingverdrag dat gesloten is tussen Nederland en het andere land. Of er een belastingverdrag van toepassing is, en of er een verrekening of vrijstelling mag worden toegepast kunt u voorleggen aan de fiscalisten van Taksgemak. Zij hebben ervaring met vakantiehuizen en belastingverdragen in verschillende landen, waaronder Turkije, Marokko, Suriname, Griekenland en Indonesië. Om een boete te voorkomen is het namelijk belangrijk dat dit op de juiste manier gebeurt. De bezittingen moeten namelijk eerst worden aangegeven, en daarna kan een beroep op het belastingverdrag worden gedaan.

Boete
Op basis van bilaterale belastingverdragen met Turkije en Marokko is het voor Nederland mogelijk om inlichtingen te vragen over vastgoed. Met beide landen zijn er ook contacten om uiteindelijk deze gegevens automatisch uit te wisselen. Turkije en Marokko geven dan de gegevens over vastgoed automatisch door aan de Nederlandse Belastingdienst.

Als de Belastingdienst ontdekt dat buitenlands vastgoed is verzwegen kan er alsnog belasting geheven worden. Dat gebeurt door een navorderingsaanslag. De belasting over buitenlands inkomen of vermogen mag de Belastingdienst 12 jaar navorderen. Naast een navorderingsaanslag wordt ook een boete opgegeven. Die boete kan oplopen tot 300% van het nagevorderde belastingbedrag!

Het is belangrijk om te weten dat de Belastingdienst ook een strafrechtelijke vervolging kan laten instellen als inlichtingen over vermogen niet verstrekt worden. Wees dus verstandig, doe het goed. Een belastingadviseur hoeft niet duur te zijn.

Lees ook:

3 gedachten over “In Nederland belasting betalen over een huis in Spanje, Turkije, Marokko of Suriname

 1. Zeer interessant! Ik wist niet dat met behulp van een belastingadviseur je geen extra belasting voor de buitenlandse inkomsten kan betalen! Mijn broer heeft een vakantiehuis in een ander land en ik was altijd benieuwd hoe hij ermee met de belastingen doet. Het lijkt erop dat een goede belastingadviseur inderdaad een cruciaal rol in deze processen speelt!

 2. Wat heet interessant…..
  Je betaalt wel degelijk belasting over je vakantiehuis in het buitenland.
  Dit is het geval als je naast je huis in het buitenland ook spaargeld hebt. Het spaargeld staat gewoon in Nederland op de ank.
  Je geeft beide op bij de aangifte 2017 en je zult zien dat je tweede huis in het buitenland wel degelijk door Nederland belast wordt.
  Probeer het maar eens uit in de volgende situatie;
  -Fiscale partners
  -Spaargeld € 150.000
  – Vakantiehuis € 100.000
  Vervolgens eerst belasting berekenen zonder vakantiehuis, daarna met vakantiehuis. Resultaat, geen volledige aftrek ter voorkoming van dubbele belasting.

  Ben benieuwd of iemand hier een oplossing voor heeft.

  Groet Bas

  p.s. in 2016 en de jaren daarvoor was de verrekening volledig.

  1. Als het je niet gelukt is om het buitenlandse huis belastingvrij op te geven in uw Nederlandse belastingaangifte, dan kunnen wij de aangifte voor je doen.

   Dan zorgen wij voor de verrekening van het buitenlandse huis. Daar betaal je dan geen belasting over en dat scheelt toch best veel geld.

   Wij werken met vaste tarieven. Zo weet je zeker dat je niet met onverwachte kosten wordt geconfronteerd.

   Neem gerust contact met ons op.

   Kelly
   https://www.taksgemak.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *