Wie is uw toeslagpartner?

De toeslagpartner is degene met wie u een toeslag, bijvoorbeeld de zorgtoeslag of de huurtoeslag, aanvraagt. Het is niet mogelijk om meerdere toeslagpartners te hebben. Het begrip toeslagparnter is veel ruimer dan het begrip partner. Een ouder en kind kunnen bijvoorbeeld ook toeslagpartners zijn.


Echtgenoten of geregistreerde partners zijn automatisch ook elkaars toeslagpartners. Wanneer u niet bent getrouwd en er ook geen sprake is van geregistreerd partnerschap, kan er alsnog sprake zijn van een toeslagpartner. Dit is in de volgende situaties het geval:

1. U bent fiscaal partners in de zin van de Wet op de Inkomstenbelasting
2. U heeft een samenlevingscontract afgesloten bij de notaris
3. U heeft samen een kind
4. Één van de twee partners heeft een kind van de ander erkend
5. U woont samen met iemand die vorig jaar ook al uw toeslagpartner was
6. U bent partners voor het pensioen
7. U bent samen aansprakelijk voor de afgesloten hypotheek van een koophuis

Meerdere toeslagpartners
Uit bovenstaande situaties blijkt dat meerderjarige kinderen, broers, zussen, ouders en vrienden ook toeslagpartners kunnen zijn. Het is zelfs mogelijk dat er meerdere personen in aanmerking komen voor het zijn van uw toeslagpartner. U bent bijvoorbeeld fiscaal partners met iemand terwijl u samen met iemand anders een kind heeft. Bovenstaande situaties zijn in volgorde op basis van belangrijkheid. Degene met wie u fiscaal partner bent is automatisch ook uw toeslagpartner. Wanneer u geen fiscaal partner heeft wordt gekeken naar of u een samenlevingscontract heeft afgesloten bij de notaris. Is dit ook niet het geval, dan wordt gekeken naar of u een kind heeft samen met iemand, enzovoort.

Uitzonderingen
Er zijn uitzonderingen waarbij er geen sprake is van een toeslagpartner. Bijvoorbeeld wanneer u duurzaam gescheiden leeft en niet meer met uw echtgenoot of geregistreerde partner op hetzelfde adres staat ingeschreven. De toeslag wordt dan niet meer samen ontvangen, dit heeft dan uiteraard wel gevolgen voor de hoogte van de toeslag.

Partner op een ander adres of verpleeghuis
Wanneer uw echtgenoot of geregistreerd partner op een ander adres woont maar u niet duurzaam gescheiden woont, dan blijft u elkaars toeslagpartner. Uitzondering hierop is de huurtoeslag.

Ook wanneer de echtgenoot of geregistreerd partner in een verpleeghuis wordt opgenomen. Voor de toeslagen blijft u gewoon toeslagpartners tenzij u een verzoek indient bij de belastingdienst waaruit blijkt dat u duurzaam gescheiden leeft. Wanneer de opname buitenshuis langer dan 1 jaar duurt is deze partner geen toeslagpartner voor de huurtoeslag. Dit geldt ook voor opname in bijvoorbeeld een psychiatrische instelling.

Heeft u al overwogen om uw toeslagen te laten aanvragen? Dan heeft u er zelf geen omkijken naar.

Lees ook:Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *