Is deelname aan een loterij aftrekbaar bij de belastingaangifte?

Is de aankoop van een lot voor een loterij die goede doelen steunt aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting? Dit is een vraag die jaarlijks bij het doen van de belastingaangifte weer naar boven komt. En als je dan niet de gehele prijs kan aftrekken, kan je dan misschien een deel van de betaling aftrekken? Misschien naar rato van hoeveel geld de loterij aan goede doelen geeft. De Belastingdienst stelt zich op het standpunt dat de aankoop van loten niet aftrekbaar is. Uiteindelijk is dit geschil voor de rechter gekomen.

Met name De Nationale Postcode Loterij, De Vriendenloterij en De Bankgiroloterij zijn loterijen die reclame maken met het gegeven dat zij goede doelen steunen. Technisch gezien gaat een deel van het aankoopbedrag van een lot dus naar een goed doel. In Nederland zijn er vele loterijen, denk aan Nederlandse Loterij de Toto, Lucky Day, Krasloten, Eurojackpot en het Miljoenenspel. Maar wat als deze loterijen geld geven aan goede doelen? Dan geef jij als persoon ook indirect geld aan goede doelen. Sommige mensen zullen misschien zelfs voor een bepaalde loterij kiezen juist omdat deze goede doelen steunt.

Wanneer is sprake van een aftrekbare gift?
Een gift is alleen aftrekbaar indien er geen directe tegenprestatie is. Dit is tevens de reden dat een lot voor een loterij niet aftrekbaar is als gift. Je krijgt er immers een tegenprestatie voor, de kans om geld te winnen. Dit is ook het standpunt dat de rechter heeft ingenomen toen de zaak voorlag. Een lot is daardoor niet fiscaal aftrekbaar.

Welke loterijen zijn aftrekbaar?
Zoals hierboven reeds opgemerkt is een lot niet fiscaal aftrekbaar. Het is dus niet mogelijk om deze als aftrekpost mee te nemen in de aangifte inkomstenbelasting. Voor de volledigheid hieronder ook een overzicht van de diverse loterijen en de vraag of deze aftrekbaar zijn.

Loterij Aftrekbaar?
Postcodeloterij Nee
Lotto Nee
Staatsloterij Nee
Bankgiroloterij Nee
Vriendenloterij Nee
Het Miljoenenspel Nee
Lucky Day Nee
Toto Nee
Krasloten Nee
Dayzers Nee

Lees ook:

One thought to “Is deelname aan een loterij aftrekbaar bij de belastingaangifte?”

  1. Als je loten koopt mag je die niet aftrekken van de inkomstenbelasting, maar als je je inleg terug wint moet je daar inkomstenbelasting over betalen. Goed geregeld!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *