Hoe komt het dat Nederlanders een visum moeten kopen voor Turkije en Duitsers niet?

Personen met een Duits paspoort hoeven geen visum te kopen voor een vakantie naar Turkije. Nederlanders moeten een visum kopen, zonder visum mogen ze de grens niet over. Duitsers kunnen de rij bij de visumdienst dus overslaan. Met een Nederlands paspoort moet echter eerst nog een visum worden gekocht voordat men naar de paspoortcontrole kan. Maar waar komt dit verschil vandaan?

Duitsland en Turkije hebben een overeenkomst gesloten waarin dit is geregeld. Turkije kent pas sinds 1997 een visumplicht voor Nederlanders. Vaak wordt gezegd dat dit een tegenreactie is omdat Turken die naar Nederland komen sinds april 1996 bij binnenkomst 60 gulden moesten betalen. Een visum voor Turkije kan ook vooraf in Nederland, via het internet, worden gekocht. Dan kunnen ook Nederlanders direct door naar de paspoortcontrole.

Dit is geen schending van welke Europees recht dan ook omdat Turkije niet tot de Europese Unie behoort. Alle inwoners van de Europese Unie hebben natuurlijk gelijke rechten. Maar bij niet EU-lidstaten zijn deze niet afdwingbaar. Daarom is het mogelijk dat Turkije met Duitsland een verdrag sluit waarin de kosten voor visa worden overeengekomen en dit verdrag niet met Nederland wenst te sluiten. Vermoedelijk komt hier in de toekomst nog wel verandering in. Zeker omdat Turkije tot de Europese Unie wil gaan behoren.

Tot die tijd kunnen Nederlanders gemakkelijk hun Turkije visum online kopen. Deze is dan zelfs goedkoper dan op de luchthaven.

We zouden het zeer op prijs stellen als je een link naar dit artikel zou willen delen, zodat geïnteresseerden het gemakkelijk kunnen vinden:

Lees ook:

5 gedachten over “Hoe komt het dat Nederlanders een visum moeten kopen voor Turkije en Duitsers niet?

  1. Dat je een visum moet kopen en je weet dat van tevoren, dan kan ik daar mee leven.
    Maar als je een visum moet kopen terwijl je in Istanbul alleen maar over hoeft te stappen op een ander vervolgvlucht dan vind ik dat toch enigzins ergerlijk, zeker als de douane geen zin heeft om uitleg te geven en domweg de schouders op staat te halen.
    Straks kun je alleen nog online een visum kopen, stel je voor dat je dat niet weet, wat er gebeurt als je daar op de luchthaven staat.

  2. Een visum voor Turkije is alleen nodig indien u de internationale luchthaven verlaat. Bij alleen een overstap op een Turkse internationale luchthaven is het niet nodig om een visum te kopen. Bij een doorreis is dit dus niet nodig. Jammer dat u zo’n slechte ervaring hebt.

    Wel is het belangrijk om vooraf een e-visum te kopen wanneer u op reis gaat naar Turkije. Op de luchthaven is een visum nu nog te koop voor €25,-. Bij https://visumland.nl/turkije/ kunt u al een visum kopen voor €22,50. Het is een betrouwbare website die bovendien ook nog heel snel werkt. Vandaag een visum besteld voor 22:00 uur, dan krijgt u deze nog dezelfde dag in de mail.

  3. U moet wel degelijk een visum kopen toch in Sabiha, als je overstapt moet je door de douane en ben je buiten nadien moet je terug door de douane en heb je een visa nodig of je gaat er niet door.

  4. Turkije is een populaire vakantiebestemming. De indrukwekkende mozaïeken van de Aya Sophia, de vele stranden aan de Middellandse Zee en de monumentale tempels van het oude Pergamon zijn slechts enkele redenen om Turkije te bezoeken. Maar voordat u zorgeloos op vakantie kunt gaan, moet u zorgen dat u uw papieren op orde heeft. Voor een reis naar Turkije heeft u uiteraard een geldige identiteitskaart of een paspoort nodig. Daarnaast bent u verplicht om het officiële visum Turkije aan te vragen. Bij https://visumland.nl/turkije/ regelt u dit eenvoudig online.

Reacties zijn gesloten.

Schuiven naar boven