Is beleggen in Iraanse rial verstandig?

Is het verstandig om te beleggen in de Iraanse munt, de rial? Of toch maar niet?


Iran kent een hele hoge inflatie. Volgens de officiële cijfers is de inflatie de laatste jaren verdubbeld. In stedelijke gebieden is de inflatie van de Iraanse rial in 2012 maar liefst 21,5%. Om een indruk te geven: de inflatie in de eurozone is in 2012 maar 2,7%.

Net zoals in Europa is ook in Iran de gevoelsinflatie veel hoger. Iraniërs denken dat er geknoeid wordt met de officiële statistieken. De hoge inflatie in Iran komt deels door de internationale sancties en leidt met name tot een stijging van de voedselprijzen.

Andere oorzaak
Een andere oorzaak van de hoge inflatie is dat er vroeger in Iran subsidie werd gegeven op voedsel- en benzine. Hierdoor betaalden Iraniërs bij aankoop van eten en brandstof fors minder, de prijs lag onder de wereldwijde marktprijzen. Zo was het heel gewoon dat een liter benzine 3 tot 5 eurocent kostte. De Iraanse overheid vond dat deze subsidies eenzijdig bij stedelingen en mensen met een auto terecht kwamen. Daarom besloot de regering om de subsidies geleidelijk af te bouwen en te vervangen door een basisinkomen voor alle Iraniërs. Nu de inflatie stijgt kondigde de overheid aan om dit maandelijkse basisinkomen met 50 procent te verhogen.

Beleggen
Beleggen in de Iraanse rial is niet verstandig. De belegging wordt met deze hoge inflatie snel waardeloos. Short gaan in de Iraanse rial is wellicht slimmer. U leent dan van uw vrienden in Iran geld. Dit wisselt u om in euro’s (die u uiteraard op de bank zet waarvoor u rente vangt). Terwijl u wacht wordt de Iraanse rial minder waard door de hoge inflatie. Op een gegeven moment wisselt u de euro’s weer om in de Iraanse rial en betaalt u uw vrienden terug. Het verschil is uw winst. Zoals vaker zitten hier ook adders onder het gras. Gratis geld bestaat immers niet. Het is nog maar de vraag of uw Iraanse vrienden hun geld aan u uitlenen en tegen welke rente. De banken in Iran geven namelijk meer rente dan de inflatie. Daarnaast kan de Iraanse rial voor de verandering eens eindelijk stijgen. In het laatste geval bent u de pineut.

Was dit artikel waardevol? Het kopiëren van dit artikel is niet toegestaan, wel wordt een linkje of het delen via social media gewaardeerd:

Lees ook:

  • Geen gerelateerde berichten

Schuiven naar boven