Is beleggen in Iraanse rial verstandig?

Is het verstandig om te beleggen in de Iraanse munt, de rial? Of toch maar niet?

Iran kent een hele hoge inflatie. Volgens de officiële cijfers is de inflatie de laatste jaren verdubbeld. In stedelijke gebieden is de inflatie van de Iraanse rial in 2012 maar liefst 21,5%. Om een indruk te geven: de inflatie in de eurozone is in 2012 maar 2,7%.

Net zoals in Europa is ook in Iran de gevoelsinflatie veel hoger. Iraniërs denken dat er geknoeid wordt met de officiële statistieken. De hoge inflatie in Iran komt deels door de internationale sancties en leidt met name tot een stijging van de voedselprijzen.

Andere oorzaak

Een andere oorzaak van de hoge inflatie is dat er vroeger in Iran subsidie werd gegeven op voedsel en benzine. Hierdoor betaalden Iraniërs bij aankoop van eten en brandstof fors minder, de prijs lag onder de wereldwijde marktprijzen. Zo was het heel gewoon dat een liter benzine 3 tot 5 eurocent kostte. De Iraanse overheid vond dat deze subsidies eenzijdig bij stedelingen en mensen met een auto terecht kwamen. Daarom besloot de regering om de subsidies geleidelijk af te bouwen en te vervangen door een basisinkomen voor alle Iraniërs. De stijging van energieprijzen versterkt de inflatie.

Beleggen

Beleggingen in de Iraanse rial kunnen dus snel minder waard worden. Short gaan in de Iraanse rial lijkt lucratiever, maar is niet makkelijk. Je leent dan van je vrienden in Iran geld. Dit wisselt je om in euro’s (die je uiteraard op de bank zet waarvoor je rente vangt). Terwijl je wacht wordt de Iraanse rial minder waard door de hoge inflatie. Op een gegeven moment wissel je de euro’s weer om in de Iraanse rial en betaal je je vrienden terug. Het verschil is je winst. Zoals vaker schuilen hier ook addertjes onder het gras. Het is namelijk maar de vraag of je Iraanse vrienden hun geld aan jou uitlenen en tegen welke rente. De banken in Iran geven namelijk meer rente dan de inflatie. Daarnaast kan de Iraanse rial voor de verandering eens eindelijk meer waard worden. In het laatste geval ben je de pineut.

We zouden het zeer op prijs stellen als je een link naar dit artikel zou willen delen, zodat geïnteresseerden het gemakkelijk kunnen vinden:

Lees ook:

  • Geen gerelateerde berichten
Schuiven naar boven